Punca Utama Kemalangan Penerbangan

Baru-baru ini, kes pesawat terhempas di Nepal telah tular di media-media sosial. Beberapa rakaman dari pandangan mangsa dan saksi berdekatan menunjukkan saat tragedi itu berlaku, sekali gus menimbulkan trauma dan kerisauan di kalangan masyarakat. 

Walaupun nahas kapal terbang adalah satu mimpi ngeri bagi semua orang, mengikut statistik manusia lebih cenderung untuk terlibat dalam kemalangan jalan raya daripada kemalangan di udara. 

Setiap 20 kemalangan dalam penerbangan adalah bersamaan 5 juta kemalangan di jalan raya, membuktikan bahawa perjalanan udara lebih selamat.

Namun bagi kebanyakkan individu, kemalangan udara adalah lebih dahsyat dan menakutkan. Jika kemalangan jalan raya biasanya diakibatkan oleh sikap pemandu, apa yang menjadi punca utama kemalangan di udara?

Ralat Juruterbang

Juruterbang terlibat pada setiap peringkat penerbangan, dan kesilapan juruterbang boleh berlaku pada mana-mana peringkat. Kesilapan juruterbang merujuk kepada tindakan atau keputusan (atau kegagalan untuk membuat keputusan) juruterbang yang membawa kepada kemalangan. Latihan yang lemah, kekurangan pengalaman, keletihan, dan mabuk adalah semua faktor yang boleh menyumbang kepada ralat juruterbang.

Kegagalan Mekanikal

Kegagalan mekanikal menyumbang kira-kira 20 peratus daripada kemalangan penerbangan. Ini melibatkan semua aspek mekanikal, daripada kegagalan enjin kepada penyelenggaraan yang lemah. Penambahbaikan dalam reka bentuk dan pembuatan telah menjadikan pesawat lebih dipercayai pada zaman ini. Namun begitu, peralatan dan/atau kegagalan mekanikal masih boleh berlaku.

Cuaca

Penerbangan menjadi lebih berbahaya dalam cuaca buruk. Malah, kajian Lembaga Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan menunjukkan bahawa lebih daripada dua pertiga daripada semua kemalangan penerbangan berkaitan cuaca telah membawa maut. Salji, kabus, ribut hujan lebat dan unsur semula jadi lain semuanya boleh menyukarkan penerbangan, yang juga merupakan sebab utama pesawat sering lewat atau dibatalkan.

Kesilapan Manusia Lain

Juruterbang bukan satu-satunya individu yang bertanggungjawab untuk memastikan ketibaan pesawat dengan selamat. Pengawal trafik udara, penghantar dan jurutera penyelenggaraan semuanya memainkan peranan.

Contoh di atas hanyalah beberapa faktor lazim yang sering mengakibatkan bencana besar dalam sejarah penerbangan selama beberapa dekad. Sabotaj, serangan pengganas, kehilangan yang tidak dapat dijelaskan dan fenomena-fenomena lain juga memainkan peranan dalam kemalangan penerbangan dari semasa ke semasa, seperti yang berlaku kepada dua pesawat Malaysia, MH370 dan MH17.