YEG Pesta Sambung Belajar

Minat sambung belajar semakin menurun

Pada tahun 2022, sebuah kajian menunjukkan 72% pelajar lepasan SPM di Malaysia tidak berminat untuk meneruskan pengajian mereka ke peringkat lebih tinggi.

Tinjauan itu juga mendapati pengangguran siswazah semakin meningkat, sebahagian besarnya disebabkan oleh kewangan yang tidak terjamin dan permintaan kerjaya yang semakin merosot dalam pasaran pekerjaan. Isu ini mesti ditangani segera untuk mengelakkan kesan yang lebih buruk.

Jika ini berterusan, negara akan menghadapi masalah yang lebih besar, seperti tidak mempunyai tenaga profesional yang mencukupi. Untuk memajukan negara, negara terpaksa mengimport pekerja asing dengan kos yang tinggi. 

YEG sediakan peluang pendidikan

Ekoran daripada itu, YEG Pesta Sambung Belajar 2023, di bawah panji pendidikan, akan bermatlamat untuk meneruskan misi menyediakan peluang pendidikan kepada lepasan SPM melanjutkan pelajaran mereka dalam bidang yang ideal dan praktikal. Program-program diploma yang ditawarkan di bawah kempen ini popular dalam pasaran pekerjaan. Setiap kursus adalah berdasarkan tuntutan tempat kerja terkini.

Antara program-program yang ditawarkan termasuklah Diploma Pengurusan Haji dan Umrah, Diploma Penguatkuasaan Undang-Undang, Diploma Penerbangan dan program latihan industri bergaji penuh di Dubai dan Qatar.

Belajar terus kerja

Seterusnya, Akademi YEG memastikan programnya mempunyai ekosistem komprehensif yang menjamin pekerjaan selepas tamat pengajian untuk menghapuskan isu pengangguran siswazah. Lebih menarik, Akademi YEG turut menawarkan kursus jangka pendek dan fleksibel supaya graduan yang berminat untuk bekerja boleh terus bekerja sambil belajar. 

Tahun ini, Yayasan Pendidikan Rakyat masih terus memperuntukkan 10 juta dermasiswa sebagai sebahagian daripada kempen untuk individu yang mendaftar awal dalam program YEG. Ini bagi membantu memudahkan pelajar yang ingin melanjutkan pelajaran dengan mengurangkan kadar yuran yang perlu dibayar untuk mendaftar sebagai siswazah.