Kenapa Pilih Kursus Pengurusan Hotel?

Pengurusan Hotel adalah salah satu peluang kerjaya yang paling berprestij untuk pelajar. Sejak kebelakangan ini, ramai pelajar kolej cenderung ke arah kursus pengurusan hotel. Baru-baru ini, Majlis Pengembaraan dan Pelancongan Dunia (WTTC) mengesahkan bahawa industri pelancongan menyumbang kepada 8 peratus daripada jumlah pekerjaan dunia. Memandangkan ledakan yang berterusan dalam industri perhotelan, ia akan menjadi kursus yang ‘selamat’ untuk pelajar.

Di Malaysia, terdapat beberapa institut pengajian tinggi yang menawarkan kursus pengurusan hotel. Walau bagaimanapun, untuk memastikan masa depan yang cerah, pelajar harus mengikuti kursus ini dari institut pengurusan hotel terbaik, Kolej Antarabangsa Inovatif.

Keperluan pekerja hotel terlatih semakin meningkat

Industri pelancongan merupakan antara sektor yang paling pesat berkembang di negara kita. Dengan lonjakan pendapatan, setiap tahun sejumlah besar pelancong mengunjungi negara kita. Ia telah membuka pintu peluang dalam bidang ini. Malah sebahagian besar ekonomi negara datang daripada sektor pelancongan.

Kemajuan terkini dalam bidang pelancongan dan pengembaraan juga telah meningkatkan bilangan hotel dan resort di seluruh negara. Justeru, masa depan pelajar pengurusan hotel adalah cerah kerana tidak akan ada pengurangan dalam pekerjaan untuk pelajar pengurusan hotel.

Keperluan kakitangan hotel terlatih telah meningkat. Setiap hotel dan resort ingin menawarkan perkhidmatan terbaik kepada pelanggan mereka supaya pelanggan akan kembali. Oleh itu, hotel inginkan calon yang terbaik dan mempunyai kemahiran-kemahiran penting serta pengalaman dalam mengendalikan.

Gaji

Tidak dapat dinafikan, seperti kebanyakan industri lain, graduan baru sukar untuk mendapatkan gaji yang lumayan dalam bidang perhotelan. Walau bagaimanapun, sebaik pelajar memperoleh pengalaman selama setahun atau dua tahun dalam bidang industri perhotelan, mereka boleh mengharapkan gaji yang baik.

Diskaun

Banyak hotel lima bintang sedia memberikan bilik kepada pekerja mereka secara percuma atau pada harga yang lebih murah. Ada juga hotel yang menawarkan diskaun istimewa untuk ahli keluarga dan rakan kepada pelanggan mereka. 

Persekitaran kerja

Industri hotel menawarkan persekitaran kerja yang menarik dan mencabar. Setiap hari anda berjumpa dengan orang baharu yang mengelakkan kebosanan. Ini juga membantu pekerja hotel mempelajari perkara baharu setiap hari. Lebih mengujakan, pekerja hotel berpeluang untuk bertemu dengan personaliti terkenal dari dalam atau luar negara. 

Kemajuan kerjaya

Untuk yang mencari laluan kerjaya di mana terdapat banyak ruang untuk kemajuan kerjaya, kursus pengurusan hotel adalah pilihan terbaik. Bekerja dalam industri perhotelan memberi pelajar peluang besar untuk bertukar peranan dan jabatan.

Bagi pelajar-pelajar di luar sana yang tertarik untuk membina kerja dalam bidang perhotelan, pastikan anda memilih Kolej Antarabangsa Inovatif kerana di IIC, kursus pengurusan hotel yang ditawarkan adalah pembelajaran berasaskan kerja untuk memastikan pelajar mendapat kerja sebaik bergraduasi.