fbpx

Sebagai seorang pelajar, duit ini sebenarnya amatlah penting. Semua yang pernah belajar di universiti mesti mempunyai pengalaman menyiapkan assignment¬†last-last minit, buat 2-3 presentation sehari, menduduki 2-3 paper exam dan macam-macam lagi. Kadang-kadang rasa juga macam lecturer ni semua macam berpakat suruh hantar assignment pada hari yang sama ūüôā . Tetapi walau bagaimana peritnya semua ini, setiap semester tetap kita buat perkara yang sama ūüėÄ .

Setelah cedera parah untuk¬†submit semua tugasan¬†on-time, menjadi lumrah sebagai seorang pelajar mencari sesuatu untuk melepaskan¬†stress.¬†Ada yang main pergi main futsal, ada yang pergi ‘karok’ (karaoke), ada¬† yang pergi melancong dan sebagainya. Semua ini semestinya memerlukan duit.

Bagaimana nak cari duit ketika belajar? Ini caranya……

1. Service Printing

Tips cari duit pertama ini juga merupakan¬†pro-tips untuk siapkan assignment¬†on-time. Sebab cuba bayangkan, kene¬†submit assignment di kelas esoknya pada 9 pagi, padahal kedai printing buka pukul 10 pagi. Jadi untuk mengelakkan kerunsingan dan ke’stress’an kepala, belilah printer sendiri.

Dengan modal dalam RM300, anda boleh start buat bisnes service printing dari bilik anda sahaja. Tak perlu risau sebab ini adalah servis yang laris terutamanya di musim-musin due date assignment, confirm ramai yang nak print last-last  minit, kedai mana buka malam.

Pendapatan : RM50 – RM100 sebulan

2. Jual Nota

 Bila dah ada printer tu, buat la servis nota pula. Tak semua, tapi memang ada pelajar yang malas nak buat nota-nota ni, beli je senang. Buat lah nota mind mapping cantik-cantik dan print guna kertas warna-warni, letak la logo copywrite sikit nak elak pelajar photostate lain.

Kene rajin sikit la cari class-rep untuk amik order nota-nota ni. Complimentary kepada business printing sendiri.

Pendapatan : RM500 – RM800 satu semester

3. Jadi fasilitator

Ada pelbagai anjuran NGO-NGO dan badan-badan kerajaan yang menganjurkan program-program di luar universiti. Pelajar universiti merupakan favourate pertubuhan-pertubuhan ini untuk menjadi fasilitator program. Cuma kene bijak cari cara agar waktu program tidak clash dengan waktu belajar.

Jadi fasilitator ni sangat best, sebab program selalunya diadakan ditempat-tempat yang menarik. Dapat melancong, makan minum sepanjang program ditaja, dapat baju dan dapat duit.

Pendapatan: RM50 sehari program

4. Buat event

Buat program keusahawanan, karnival dan sebagainya adalah cara paling biasa yang dijalankan oleh pelajar untuk menaja pendapatan. Ada juga yang suka aktiviti luar seperti aktiviti lasak, water rafting, mendaki gunung dan sebagainya. 

Pelajar boleh menganjurkan event  bulanan seperti trip hiking dan anda sendiri boleh  menjadi guide untuk trip tersebut.

Pendapatan : RM50 РRM100 setiap event

5. Kerja part-time

Cara paling straight foward nak cari duit ialah kerjalah part-time. Kepada yang ada kebolehan-kebolehan tertentu seperti boleh buat design, buat video, ambil gambar dan sebagainya boleh lah mengambil kerja secara freelance, namun kepada yang tidak mampu boleh bekerja secara part-time.

Pelajar boleh bekerja di kedai-kedai makan, kedai alat-alat elektronik diluar waktu belajar untuk menjana pendapatan. Kaedah ini biasanya dibayar mengikut jumlah jam bekerja.

Pendapatan : RM40 РRM60 sehari 

6. Work-Based Learning

Ramai yang tidak tahu bahawa terdapat juga kursus yang menawarkan peluang pendapatan bulanan kepada pelajar. Selain kaedah pembelajaran tradisional iaitu hadir ke kolej setiap hari, terdapat juga kaedah pembelajaran secara pro-active learning iaitu dinamakan Work-Based Learning.  Sebagai contoh, Kolej Antarabangsa Inovatif menawarkan kursus Diploma Pengurusan Perhotelan (Work-Based Learning), dimana pelajar hanya perlu menjalani proses pembelajaran di kolej hanya selama setahun dan seteruskan akan belajar secara terus dengan industri perhotelan bertaraf 5 bintang seperti Palace of the Golden Horses, Lexis Hibiscus, Sheraton Hotel, Pullman Hotel dan lain-lain seluruh negara.

Berbanding kursus lain, setelah tamat belajar, pelajar akan dianugerahkan diploma bersama dengan pengalaman bekerja 2 tahun di industri terkemuka. Selain itu, pelajar juga akan mendapat elaun sepanjang proses pembelajaran di hotel-hotel tersebut.

Pendapatan : RM1,200 sebulan

Kursus yang ditawarkan oleh Kolej Antarabangsa Inovatif ini tidak meletakkan syarat kemasukan yang tinggi. Dengan hanya Lulus SPM dengan 3 kredit kepujian sudah layak memohon. Isi kelayakan anda untuk peluang dibayar untuk belajar.